ajtónyitás, ajtónyitás Dombóvár, zárszerviz, zárszerviz Dombóvár, zárszervíz, zárszervíz Dombóvár, zárszerviz Dombóvár

Zárcsere vagy zárbetétcsere? Melyiket válasszuk?

Vannak olyan esetek, amikor nem szabad halogatni a zárcserét, legalábbis számos cikk szól erről. Ugyanakkor a zárbetétcsere is megoldás lehet, nem feltétlen kell az SOS helyzetekben zárat cserélni.

Persze lehetne legyinteni, hogy mindegy, mert mindkettő pénzbe kerül, ám egy zárbetét jóval olcsóbb, mint egy komplett zár, és a szerelési költségére is ugyanez vonatkozik. Ha tehát csak azért szeretnénk zárat cseréltetni, mert új kulcsra van szükségünk, akkor a zárbetétcsere is jó megoldás lehet a számunkra.

De melyek a konkrét esetek, amikor a zárbetétcsere is elegendő lehet? Az egyik ilyen eset a kulcsvesztés. Ha elhagyjuk a kulcsunkat, akkor sosem lehetünk benne biztosak, hogy a véletlen műve, vagy valaki másé. A költözés is egy ilyen indok, mindegy, hogy albérletről vagy saját lakásról van szó, mindenképp érdemes zárat cserélni, mert a régi lakó esetleg másoltatott magának kulcsot a tudtunk nélkül. A szakítás szintén jó indok a zárcserére, hiszen senki sem szeretné, ha a régi párja, akkor jönne-menne a lakásában, amikor kedve tartja.

Amikor nem ússzuk meg a zárcserét!

Van azonban egy eset, amikor a zárcsere elkerülhetetlen, mégpedig az, ha elromlik. Ha akad a zár, és a gondot nem a zárbetét és nem is egy eldeformálódott kulcs okozza, akkor nem marad más lehetőségünk, mint lecseréltetni a zárat. A rossz zár egy olyan indok, amihez nem szabad kifogást gyártanunk, mert ha rosszul működik, akkor könnyebben feltörhető még akkor is, ha egy biztonsági vagy védelemmel ellátott zárról van szó. Emellett akkor sem ússzuk meg a zárcserét, ha lakásbiztosítást kötünk.

Persze ebben az esetben a döntés a miénk, hiszen nem kötelez senki rá. Ugyanakkor, ha silány zár van az lakás ajtaján, amit vásároltunk, akkor inkább cseréltessük le egy védelemmel ellátott fajtára, amit a lakásbiztosításban foglaltak alapján választunk, mert egyrészt nem kockáztatjuk a kártérítés kifizetését, másrészt nagyobb biztonságban leszünk. Ha silány zár van az ajtón, akkor nem érdemes zárbetétcserében gondolkodni, akkor inkább a zárcsere legyen a megoldás.