ajtónyitás, ajtónyitás Dombóvár, zárszerviz, zárszerviz Dombóvár, zárszervíz, zárszervíz Dombóvár, zárszerviz Dombóvár

Zárcsere az albérleten: mikor kell, milyen legyen, és ki végezze el?

Az albérleti zárcsere egy érdekes kérdés, hiszen ilyenkor nemcsak egy tulajdonos van, hanem egy bérlő is, így az úgymond illetékességi kérdések kicsit máshogy alakulnak, mint a saját lakás esetében. A lakás ugyebár a tulajdonosáé, viszont valaki fizet azért, hogy használhassa, így az illetékességi kérdéseket sokszor vita övezi. A zárcsere kérdése is érdekes ebben az esetben, hiszen alapvetően a tulaj feladata lenne, hogy biztosítsa, a régi lakó ne jöhessen vissza egy pótkulccsal, viszont nem a saját értékei forognak veszélybe ilyenkor, hiszen nem ő lakik az ingatlanban.

Sok főbérlő persze azonnal zárat, vagy minimum zárbetétet cserél, ha a régi lakó kiköltözik, de sokan nem veszik erre a fáradtságot. Ez persze lehet azért is, mert másolatvédett a kulcs, vagyis nem másolhatta le a bérlő, így vissza sem tud vele jönni. Más esetben azonban a főbérlőt ez a kérdés nem érdekli, így nem is veszteget rá időt és pénzt. Az albérlő persze kérheti, hogy legyen zárcsere, ha mindenképp biztosra akar menni, de ezt ugye a főbérlő megtagadhatja, vagy ráhagyhatja az albérlőre is.

Kinek a feladata: a tulajnak vagy a bérlőnek?

Ez mindig érdekes kérdés. Ha a főbérlő nem akar zárat cserélni, akkor természetesen az albérlő ragaszkodhat hozzá, de ebben az esetben egyrészt szükség lesz a tulaj engedélyére, hiszen a zárcsere nemcsak annyiból áll, hogy veszünk egy valamilyen zárat, azt felszereljük, és már kész is van. A zár fajtája befolyásolhatja a biztosítást is, hiszen, ha rossz zár kerül fel, akkor a biztosító nem fog betörés esetén fizetni. Emellett a tulajnak joga van a saját lakásához saját kulccsal rendelkezni, így csak úgy nem cserélhet rajta egy bérlő zárat.

A legjobb megoldás, ha a bérleti szerződésbe ezt a kérést is tisztázzuk. A bérlő kérhet zárcserét, de a főbérlő pedig ragaszkodhat bizonyos fajtákhoz, ahogyan ahhoz is, hogy a bérlő fizesse a csere költségeit. Azt is érdemes tisztázni, hogy milyen következményekkel jár a szerződés megszegése.