zárcsere, zárcsere Dombóvár, zárszerviz, zárszerviz Dombóvár, zárszervíz, zárszervíz Dombóvár

Milyen szempont alapján válasszunk bejárati ajtózárat idős szeretteink ajtajára?

Manapság már nem olyan gyakori, hogy több generáció él egy fedél alatt, mint régen. Ennél fogva pedig nagyon gyakran megesik, hogy idős szerettünk nem velünk, hanem saját lakásában lakik egyedül. Ez persze nem baj, arra viszont érdemes odafigyelni, hogy az ő esetükben a zár kérdése érdekesebb lehet, és nem lehet annyival letudni, hogy legyen hozzá pótkulcsunk. Az ő esetükben ugyanis megeshet, hogy a kulcs a zárban marad valamilyen oknál fogva, mi pedig szeretnénk bejutni, de nem tudunk, még akkor sem, ha vészhelyzet van.

Persze nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, lehet csak egy egyszerű látogatás is, amikor nem tudunk bejutni, mert idős rokonunk épp elaludt, baja ugyan nem történt, de a kulcs a zárba, mi pedig a legrosszabbra fogunk egyből gondolni. Az ilyen esetekben sokszor hiába van pótkulcsunk, használni nem fogjuk tudni, ez pedig nem szerencsés. Vész esetén pedig pláne nem az. Számos olyan esetről hallani, hogy a mentősök nem jutottak be valahova, pedig megsérült valaki. Ha fel kell törni az ajtót, az nagy költségekkel járhat, de persze van erre is megoldást: a vészfunkciós zár.

Mit tud egy vészfunkciós zár?

A vészfunkciós zárak sajátossága, hogy egyszerre két kulcs is tud bennük mozogni. Na, nem arról van szó, hogy egy oldalról két kulcs is bedugható a zárba, hanem arról, hogy ha bent is felejti valaki a kulcsot a zárban, az nem okoz gondot nekünk abba, hogy kívülről egy másik kulccsal ki tudjuk nyitni. Persze ahhoz, hogy be is jussunk az kell, hogy más zár ne akadályozzon minket a bejutásban, de az meglehetősen ritka, hogy minden zár be van zárva, és a kulcs is mindegyikben benne marad. A vészfunkciós zár tökéletes idős emberek ajtajára, mert így nem kell attól tartani, hogy vészhelyzet estén nem tud bejutni egy családtag vagy a szomszéd.

Ha idős szerettünkről van szó, mindenképp érdemes ilyen zárat választani, a szomszédnak pedig adni egy pótkulcsot, ha baj esetén be tudjon jutni a lehető leghamarabb, esetleg a mentőket is be tudja engedni, ha idős szerettünk megsérült, és ő erre maga nem képes.