ajtónyitás, ajtónyitás Dombóvár, zárszerviz, zárszerviz Dombóvár, zárszervíz, zárszervíz Dombóvár, zárszerviz Dombóvár

Minden esetben szükséges a zárcsere, ha lakást vásároltunk?

A zárcsere vagy a zárbetétcsere kérdése sokszor felmerült már, komplett listákat is találhatunk, hogy ezt a műveletet mikor célszerű elvégezni. Vannak ugyebár esetek, amikor nem halogathatjuk tovább, de ezek az esetek nem mindig egyértelműek. A kulcsvesztést az sokan elfogadják ilyen esetnek, de például a lakásvásárlást, különösen ha új építésű lakásról van szó, már nem annyira. De lássuk, hogy miért is érdemes zárat cserélni, ha új otthonba költözünk. Az ellenérvek között a leggyakoribb a használt lakások esetén, hogy de hát a szerződésben ki van kötve, hogy a régi tulaj átadja nekünk az összes kulcsot.

Ez egyébként valóban így, és még az átadás-átvételi szerződésben is rögzíteni szokták, hogy megtörtént az átadás, és hogy hány darab kulcs került végül átadásra. Igen ám, de ki tudja, hogy nincs-e olyan rokona a régi tulajnak, aki nem adta át a kulcsát, vagy másoltatott egyet az átadás előtt. Számos esetről hallani, ahol mondjuk az eladó édesapja vagy unokatestvére nem adott át kulcsot, és az átadás után is visszajárt, mondván, mert maradt még ott valamije. Ez törvénybe ütköző cselekedet, és bár lehet, hogy valóban csak a saját dolgai miatt tér vissza egy régi lakó, de jobb az ilyet elkerülni.

Miért fontos, hogy új építésű lakás esetén is kicseréljük a zárat, vagy legalább a zárbetétet?

Érdekesebb kérdés, hogy az új építésű ház esetén, ahol nincs előző lakó, miért érdemes legalább a zárbetétet kicserélni az átadást követően. Nos azért, mert a lakáson dolgozók közül több mindenkinek is lehet kulcsa. Az építtetőnek, a munkavezetőnek vagy a kivitelezőnek, és sosem tudhatjuk, hogy egyik-másik munkás nem másoltatott-e magának egyet. Ha másolatvédett kulcsról van szó, aminek a másolási jogosultsága nálunk van, akkor nem kell ettől tartanunk.

Ellenkező esetben viszont érdemes a költözést követően zárbetétet cserélni, hogy új kulcsunk legyen, így ha még van is valakinél kulcs, használni úgysem fogja tudni. A zárbetétcsere nem akkora költség, hogy ezt az óvintézkedést ne tehetnénk meg.