Zár vagy lakat? Mi kerüljön fel a garázsra?

A garázs kérdése zárhatóság szempontjából nagyon érdekes. A garázsok sokfélék lehetnek. Lehetnek a ház részei, szekcionált vagy hagyományos garázskapuval, és a házba juthatunk rajtuk keresztül, állhatnak az udvarban önállóan, de nyílhatnak így is az utcára. Az is gyakori, hogy mi magunk egy panelházban élünk, a garázs pedig ennek a földszintjén kap helyet, de állhat teljesen máshol is, mondjuk egy garázssoron. A zárhatóság minden esetben fontos, ám lényeges lesz, hogy mennyit kell ezzel a kérdéssel foglalkozni.

Az is döntő jelentőségű, hogy mit tárolunk itt, mert nem mindig autót. Sokan a garázst műhelynek használják, de van, aki csak tároló helyiségnek. Ha a házba is fel lehet jutni a garázsból, akkor nagyon fontos, hogy megfelelő zár kerüljön fel. Ha szekcionált a garázskapu, és elektronikusan nyitható a garázs, akkor nem feltétlen kerül fel rá zár, de ebben az esetben sem árt megfontolni. Ha hagyományos garázskapunk van, akkor mindenképp célszerű, hogy védett zár kerüljön fel, mert ha nem így lesz, akkor könnyen feltörhető lesz nemcsak a garázs, de a házunk is.

Amikor zárra nincs lehetőség

A panellakások alatti garázsok esetében is zárra lesz szükség, mert bár sokszor a garázs nem közelíthető meg az épületből, csak kívülről, de sokan itt tárolják az autójukat, ami azért nagy érték ahhoz, hogy ne védjük megfelelően. Azonban előfordulhat, hogy nincs lehetőség arra, hogy a garázs zárat kapjon, mert nem megfelelő az ajtó rajta. Esetleg úgy gondoljunk, hogy a kapu megfelelő védelmet nyújt, hiszen a garázs az udvarban áll, így elég lehet a lakat is. Lakat és lakat között is vannak különbségek.

Bár a lakatokat könnyen le lehet verni, a kulcsokat is sokan veszítik el, azért nem árt legalább lakatot tenni a garázsra, ha már más lehetőségünk nincs a zárhatóságra. Ilyenkor se az olcsó megoldásokat válasszunk, vegyünk minőségi lakatot, melyek masszívabb anyagból készülnek, így leverni is nehezebb őket. Ugyan nem tűnik annyira biztonságosnak, de valamennyi védelmet mindenképp jelent egy lakat is.