Sose az ár döntsön, ha bejárati ajtózárat veszünk!

Mivel a zárak ára is megdrágult az utóbbi időben, így ha eljön a zárcsere ideje, nagyon sokan az árak alapján hoznak döntést, nem pedig a biztonságuk alapján. A zárak között is vannak olcsó és drága darabok. Most nem arról van szó, hogy kifogunk egy leárazást, vagy egy akciót, amikor a megmaradt készletet tudjuk olcsóbban megvásárolni. Az olcsó zárak általában Kínából kerülnek hazánkba, silány anyagból készülnek, de még mindig nagyon sokan választják őket, mert az áruk nagyon-nagyon kedvező.

Mivel a szerelés sem olcsó, így ezen próbálnak spórolni. Ez viszont nem kifizetődő, ugyanis a betörések legtöbbször az ilyen zárak esetében történnek, hiszen ezeket pillanatok alatt, akár 5 másodperc alatt is fel lehet törni. A másik gond ezekkel a zárakkal, hogy a lakásbiztosításhoz sem fogadják el őket, így számos eset van arról, hogy megtörtént a baj, de hiába fizette a károsult a biztosítást, a biztosító a zár miatt nem fizette ki a kártérítést. A zár olcsó volt, spórolt rajta az illető, de végül többe került, mint azt előre sejteni lehetett.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe?

Amikor zárat választunk, előbb azt gondoljunk végig, hogy van-e lakásbiztosításunk, és ha nincs, akarunk-e kötni a közeljövőben. Amennyiben igen a válasz, akkor mindenképp a MABISZ útmutatóban leírt fajták közül válasszunk. A biztosítók elvárják a tanúsítvánnyal rendelkező, védelemmel ellátott zárakat, így csak ezek jöhetnek szóba. A másik kérdés, hogy szükség van-e valamilyen extra funkcióra, mint például a vészfunkció. Ez a megoldás abban segít, hogy kizárjunk másikat a lakásból, vagy épp a családtagjaink minket.

Az is érdekes kérdés, hogy hány zárban gondolkodunk. Elég lehet egy is, de választhatunk plusz láncot vagy tolózárat is az ajtóra, ha úgy biztonságban érezzük magunkat. Ezeket a tényezőket mindenképp gondoljuk végig zárvásárlás előtt. Amennyiben már minden kérdésre megvan a válasz, akkor jöhet a vásárlás is, számos márka kínálatát megtaláljuk a piacon, biztos, hogy fogunk találni kedvező áron is megfelelő zárat.