zárcsere, zárcsere Dombóvár, zárszerviz, zárszerviz Dombóvár, zárszervíz, zárszervíz Dombóvár

Új építésű lakás esetén is szükséges a zárcsere? Nem túlzás ez?

Amikor költözésről van szó, akkor sokszor megfeledkezünk a zárak kérdéséről, pedig nagyon fontos, hogy új otthonunkra új zár, de minimum új zárbetét kerüljön. Persze nem biztos, hogy minden esetben szükséges ez, hogy minden esetben megtart egy pótkulcsot magának a régi tulajdonos vagy az egyik rokona, de jobb félni, mint megijedni. Sokkal kellemesebb inkább zárat cserélni úgy, hogy nem is lett volna rá szükség, mint azzal szembesülni, hogy a régi tulaj vagy lakó pakol az udvarban vagy a lakásban.

Igen ám, de vannak esetek, amikor nem volt előttünk lakó, mert újépítésű ingatlanba költözünk. Ilyenkor sokan azt hiszik, hogy senkinél sem lehet kulcs, így nem is tartják szükségesnek a zárcserét. Sajnos a helyzet az, hogy attól, hogy nem lakott előttünk ott senki, még lehet kulcsa másnak. Még mindig hallani olyan esetekről, amikor a munkások másoltak suttyomban kulcsot, majd amikor a lakók beköltöztek, visszatértek megnézni, mi az, amit el lehet emelni. És persze el is loptak mindent, amit tudtak. Persze ez nem olyan gyakori, de jobb védekezni ellene.

Elég lehet a zárbetétcsere is, ahogyan a használt lakások esetében

Persze nem szükséges a teljes zárat kicserélni, ha az alapvetően jól működik. Arra is akad példa, ha a munkás a zárat bütykölte vagy lazította meg valahogy, és így jutott később be. Ha a zár rendben van, akkor elegendő a zárbetét csere, mert ilyenkor csak új kulcsunk lesz, a zár önmagában még megmarad, viszont a visszatérő hívatlan vendég kulccsal biztosan nem fog tudni bejutni hozzánk. Ha viszont a záron sérülést tapasztalunk, akkor inkább az egész zárat cseréljük le, mert egy sérült zárat sokkal könnyebb feltörni.

A használt lakások esetén ugyanez a helyzet, a költözést követően cseréljük le legalább a zárbetétet. Ami szintén fontos, hogy a bejárati ajtón sose tollas kulcsos zár legyen, mert aki meg tudja állapítani, hogy mely számozású kulcs nyitja a zárat, és be is szerez egyet, akkor könnyen bejön hozzánk, még a kulcsunkat sem kell elemelnie.