ajtónyitás, ajtónyitás Dombóvár, zárszerviz, zárszerviz Dombóvár, zárszervíz, zárszervíz Dombóvár, zárszerviz Dombóvár

A zárbetétcsere veszélyeiről, ha nem hozzáértő végzi

A Csináld magad mozgalom még mindig nagyon divatos. Rengeteg cikk szól arról, hogy mi mindent végezhetünk el mi magunk, nem is kell hozzá szerelőt, szakembert hívnunk, mert képesek vagyunk rá mi is. Ez persze nem baj, hiszen valóban vannak olyan munkák, melyet tényleg elvégezhetünk mi, ám akadnak olyanok is, amelyeket még mindig jobb szakemberre, vagy legalább egy hozzáértő személyre bízni. A zárszerelés is ilyen. Bár vannak kisebb munkálatok, melyekhez nem kell szaktudás, de a bejárati ajtó az otthonunk első védelmi vonala, nem érdemes kockáztatni az épségét spórolás miatt.

A zárbetétcsere alapvetően egy olyan feladat, amit amúgy el tudunk végezni mi is, a zárat nem kell teljesen szétszedni hozzá, tehát egy ügyesebb kezű laikus is meg tudja csinálni. A csere sem bonyolult, viszont komoly veszélyeket rejt magában, azért nem célszerű magunk nekifogni, mert azt kockáztatjuk, hogy könnyebb lesz hozzánk betörni. Persze sokan ilyenkor csak legyintenek, hogy biztos csak a szakemberek féltik a munkájukat, és szeretnének tőlünk pénzt lehúzni, de a helyzet az, hogy valóban veszélyes, ha nem megfelelően végezzük el a zárbetétcserét.

Amit a zárszerelő tud, egy laikus pedig nem

A zárbetét a zár azon része, amelyben forog a kulcs. Ez önmagában még nem okozhat gondot, ugyanakkor a zárbetétek mérete eltérő lehet záranként. Ha nem megfelelő méretet választunk, akkor több milliméterrel kilóg majd az ajtó síkjából, ez pedig azt jelenti, hogy egy fogóval rá is lehet fogni. A zárroppantás az egyik vezető betörési módszer, mely pontosan a pontatlanul behelyezett zárbetéteket használja ki. A kilógó részre ráfogva, a zárbetétet roppantva nagyon könnyen bejutnak a betörők hozzánk.

Egy zárszerelő szakember nemcsak a zárbetétet fogja tudni pontosan beszerelni, de méretekkel is tisztában van, így ha ő szereli be, nem fordulhat elő, hogy a zárbetét majd kilóg az ajtó síkjából. Elsőre nem tűnhet ez a kérdés fontosnak, pedig az. Ha nem szeretnénk kockáztatni, hogy betörnek hozzánk, akkor a zárbetétcsere esetén ne a Csináld magad elvet kövessük, hanem hívjunk inkább szakembert.