Mi az a főkulcs-rendszer, és hova érdemes ezt választani?

Vannak esetek, amikor szükség van a magánszférára, vagyis arra, hogy minden ajtóhoz külön kulcs tartozzon, de ugyanakkor jó, ha van egy kulcs, ami minden ajtót kinyit. Erre leginkább munkahelyeken és szállásokon van szükség, és természetesen van is rá megoldás. A PZ zárakat valószínűen senkinek sem kell bemutatni, mert ilyen zár van a bejárati ajtókon is. Nos, ezek a fajták igény esetén kérhetőek főkulcs rendszeres megoldással, vagyis úgy, hogy a rendszerbe tartozó zárakhoz létezik egy úgynevezett mesterkulcs.

A mesterkulcs minden zárat ki tud nyitni a hozzá tartozó főkulcs-rendszerben, viszont az ajtók alapvetően külön kulcsokkal működnek. Ilyenkor mindenkinek megvan a maga kulcsa, és nem kell attól tartani, hogy a szomszéd iroda vagy szoba lakója átjön hozzánk hívatlanul, ugyanakkor egy közös kulcs is létezik, amivel szükség esetén bárhová be lehet jutni. Ez a rendszer természetesen kulcskártyával is kombinálható, ami leginkább a szállások esetében érdekes, ott használják leggyakrabban, de munkahelyeken sem ismeretlen.

Irodák, hotelek és panziók esetén gyakori

A főkulcs rendszereket elsősorban irodákban szokták használni, vagy olyan épületekben, ahol több cég is van. Ilyenkor külön kulcs tartozik mondjuk minden emelethez, ám van egy közös kulcs is, ami vagy a tulajdonosnál van, vagy a takarítószemélyzetnél, így nem kell külön-külön kulcs, ha be akarnak jutni valamelyik emeletre. Természetesen előfordul, hogy egy cégen belül van minden ajtón külön kulcs, de főkulcs-rendszerhez csatlakoztatva van egy mesterkulcs is, amivel a főnök bármilyen irodába bemehet.

A szállások esetében is sokszor találkozhatunk ezzel a megoldással. A nagyobb szállodák és hotelek kulcskártyás rendszerben használják, a kisebb panziók hagyományos kulcsos megoldással. Fontos is, hogy minden vendég kapjon külön kulcsot a szobájához, és egymáshoz csak úgy ne lehessen bemenni, viszont a takarítók számára is fontos, hogy ne húsz-harminc-negyven kulcsot hurcoljanak magukkal.