Ahogyan soha ne próbáljuk meg kinyitni az ajtót

Alapvetően mindenki úgy nyitja ki az ajtót, hogy fogja a kulcsát, és rendeltetésszerűen használva azt, kinyitja az ajtót, és már bent is van. Vannak azonban esetek, amikor a kulcs nem úgy működik, ahogyan annak kellene, ezért mi is kénytelenek vagyunk másik módszert keresni az ajtó kinyitására. Ez leginkább akkor fordul elő, ha elhagyjuk a kulcsot, beletörik, esetleg beleszorul a zárba. Ilyenkor a legtöbben inkább a szerelőt hívják, hogy szakszerűen megoldja az ajtó kinyitását, ám vannak, akiknek beugranak a filmekből jól ismert módszerek, és azokkal próbálkoznak.

A filmes trükkök körül talán az egyik legismertebb a bankkártyás és hajtűs módszer. A bankkártyás módszer egyébként működik, de csak speciális esetekben, a felsorolt zárgondokra nem jelent megoldást. Ahogyan a hajtű sem. Ha már elve benne van a kulcs a zárban, akkor úgysem férünk a zárhoz egy hajtűvel vagy dróttal, ha pedig elveszett a kulcsunk, és szabad a kulcslyuk, akkor sem érdemes piszkálni semmivel, mert nagy károkat okozhatunk, ha megsértjük a zárbetétet. A vállal bedöntés vagy berúgás sem célravezető, mert egyrészt nagyon balesetveszélyes, másrészt ha sikerrel járunk, akkor a zár eltörik, de lehet, hogy még az ajtó is kifordul a helyéről keretestől, aminek a javítása meglehetősen drága lesz.

Trükkök, melyek valóban működnek is

A már említett bankkártyás módszer valóban működik, ám csak akkor, ha gombos ajtóról van szó, és a zár alapvetően nyitva van, csak kívülről nem lehet kulcs nélkül kinyitni. Ilyenkor a zárnyelvet meg tudjuk mozgatni egy műanyag lappal, vagy a már említett bankkártyával. A hajtű és a drót is elvileg működik, de a hobbi zárnyitók évekig gyakorolnak, amíg a precíziós kis eszközeikkel ki tudnak nyitni egy zárat, ha akkor állunk neki először, élesben, akkor nagy eséllyel csak kárt okozunk. Tudni kell ugyanis, hogy mik azok a csapok és kallantyúk, amiket meg kell mozgatni egy zárban, hogy az valóban kinyíljon. A legjobban akkor járunk, ha zárgond esetén a szerelőt hívjuk, és nem magunk próbáljuk meg orvosolni a problémát.