Milyen problémákat tud megoldani a zárszerelő?

Ha zárszerelőre gondolunk, akkor leginkább a zárcsere ugrik be, és leginkább akkor is hívjuk. Ám számos más, zárral kapcsolatos gondot tud megoldani egy képzett szakember, és nem árt, ha tudjuk, milyen esetekben hívhajuk ki őket. Bár a jelenlegi járványhelyzetben sokan félnek szerelőt hívni, a zárszerelők most is kimennek, és a megfelelő óvintézkedések mellett elvégzik a zárszerelést. De mikor érdemes a zárszerelő számát tárcsázni?

  • zárcsere: a zárcsere az egyik el alapvetőbb feladata egy zárszerelőnek. Ám nemcsak a zár kicserélésére kérhetjük meg, hanem arra, is hogy magát a zárat is beszerezze nekünk. Így nem kell attól tartanunk, hogy nem a megfelelő mérető zárat, vagy nem a legbiztonságosabbat szerezzük be.
  • zárbetétcsere: néha elég, ha csak a zárbetétet cseréjük, és a szerelő ekkor is hívható, nemcsak a komplett zárak cseréjekor. Erre az esetre ugyanaz érvényes, mint a zárcserére, magát a zárbetétet is beszerzi nekünk a szerelő.
  • zárjavítás: vannak esetek, amikor a zárat még nem kell cserélni, meg is lehet menteni. A javításra ritkán gondolunk a zárak esetében, pedig néha az is elég, vagy csak egy alapos olajozás.
  • zárba törött kulcs: ha a kulcsot beletörtük a zárba, akkor is zárszerelő számát tárcsázzuk. Egyrészt zárat vagy zárbetétet tud nekünk cserélni, de akár a törött darab kiszedését is meg tudja tenni, ha a zár önmagában még működőképes, és nem sérült meg.
  • beltéri és bejárati ajtók: mindegy, hogy bejárati ajtóról, vagy beltéri ajtózárakról van szó, mindkét esetben hívhatjuk a szerelőt, de akár kulcsos szekrényajtókhoz, vitrinekhez is. Számos olyan iroda van, ahol kulcsos szekrényekben őrzik az iratokat, és megeshet, hogy elveszik a kulcs, vagy régi a zár. Ilyenkor is bátran hívjuk zárszerelőt.
  • kulcsvesztés: a kulcsvesztés is egy gyakori ok, ami miatt kihívják a szerelőt. Ha biztosak vagyunk benne, hogy a kulcs csak elveszett, és nem ellopták, akkor a szerelő segít, hogy a zár rongálása nélkül be tudjuk jutni a lakásunkba, ha viszont lopásról van szó, akkor pedig a zárcserét oldja meg, amilyen gyorsan csak tudja.