lakatos, lakatos Dombóvár, lakatos munkák, lakatos munkák Dombóvár, zárszerviz, zárszerviz Dombóvár, zárszervíz, zárszervíz Dombóvár

Ajtó és ablakrács a biztonságunk érdekébe? Van még ilyen?

Az ajtó és ablakrács túlzásnak tűnhet, sőt, egy kicsit régimódinak is. Az gondolhatnánk, hogy az elmúlt években, amikor az okos otthonok és okos zárak teret nyernek maguknak, egy olyan dolog, mint az ajtó vagy az ablakrács már elavultnak tűnhet. Pedig még napaság is találkozhatunk ilyesmivel, és nem azért, mert valakinek nem telik okosmegoldásora, hanem ezért, mert ez még mindig jó módja annak, hogy megvédjük otthonunkat a betörőktől. Emellett, ha belegondolunk, egy okos rendszer kiépítése és két-három ablak plusz az ajtó rácsozása árban nem is tér el annyira egymástól.

Persze nem mindenhol van szükség ilyesmire. A családi házak esetében ajtórácsot nem is nagyon látni, ablakrácsot inkább. Leginkább azoknál a házaknál érdemes ablakrácsban gondolkodni, ahol az ablak alacsonyan van, és közvetlenül az utcafrontra nyílik, illetve akkor is érdemes megfontolni, ha valami takarja, nagy fa vagy bokor. Bár sokan erre nem is gondolnak, de az ablakon át is nagyon sok betörés történik, főleg a nyári időszakban, amikor szellőztetünk, az ablak nyitva marad, mi pedig élvezzük a kert kényelmét.

Társas házakban még mindig gyakori

Társasházaknál viszont nagyon gyakran találkozhatunk még ajtóráccsal, sőt, a nagyobb társasházaknál, ahol egy szinten több lakás is van, ilyen rácsokkal szoktak leválasztani 2-3 lakást is egymástól. Közvetlenül az ajtókon is láthatunk ilyesmit. Arra viszont mindenképp érdemes figyelni, hogy a rácsra is megfelelő zár kerüljön fel, valami védelemmell ellátott, minőségi darab, de silány zár, mert akkor a rács sem éri el a célját, mindössze annyiban akadályozza a betörőket, hogy nehezebb lesz az ajtót kimozdítani a helyéből, de számos más módszer is létezik a betörésre, ezek ellen pedig nem véd majd annyira hatékonyan.

Ablakrács sem ritka, persze nem a 6. vagy 10. emeleti ablakokon kell keresni. Ha viszont földszinti, magas földszint lakásról van szó, már sokkal érdekesebb a dolog, és hasznosabb is az ablakrács, hiszen így sokkal nagyobb biztonságban vagyunk, ha véletlenül nyitva marad az ablak.