ajtónyitás, ajtónyitás Dombóvár, zárszerviz, zárszerviz Dombóvár, zárszervíz, zárszervíz Dombóvár, zárszerviz Dombóvár

Így legyünk hobbi zárfeltörők!

A filmekben számos olyan zárnyitás trükköt látunk, amit szívesen kipróbálnánk, megtanulnánk. Persze ez sokak szemében csak álom, de vannak, akiknek a zárnyitás a hobbijuk, és nemcsak filmes trükköket tudnak, hanem bármilyen zárat kinyitnak. Érdekes hobbi ez, igazi intellektuális kihívás. Persze van, aki csak legyint, hogy ez csak egy újabb kifejezés a betörőre, pedig a hobbi zárnyitók nem betörők, hiszen ők nem olyan zárakat nyitnak, ami valakinek az ajtaján van, hanem vesznek egy bonyolult zárat, majd kitalálják, hogyan is lehet azt kinyitni kulcs és persze a zár szétverése nélkül.

Persze, ha zárnyitással szeretnénk foglalkozni hobbi szinten, akkor megtehetjük azt is, hogy csak a filmekben látott trükköket próbáljuk ki és tanuljuk meg. Vannak zárak, melyeket tényleg ki lehet nyitni egy drótdarabbal vagy egy hajtűvel, és lakatnyitó trükkből is rengetegféle van. Ezekről számos videót találunk a neten, szóval, ha ki karajuk próbálni ezeket bátran megtehetjük. A bankkártyás trükk is működik, viszont ebben az esetben megvan, hogy melyik zár nyitható ezzel a módszerrel, és ha tehetjük, ne a használatban lévő bankkártyánkkal tegyük próbára az ügyességünket. Ha megsérül a mágnescsík, akkor dobhatjuk kukába a kártyát, és kérhetünk újat.

A filmes trükkökön túl, avagy mit tudnak a profi zárnyitók?

A filmes trükkök azonban csak egy apró szelete a zárnyitóknak, akik elsősorban nem is ezeket a trükköket alkalmazzák. Számukra az a cél, hogy a bonyolult zárakat is kinyissák a saját kis eszközeikkel. Ehhez természetesen ismerniük kell a zárfajtákat és persze a működésüket is. Ha tehát a zárnyitási hobbi felé kacsingatunk, az első lépés, hogy megismerjük, hogyan is működik egy zár, és mi kell ahhoz, hogy ki is nyíljon. A zárnyitók ezt úgy tekintik, mint egy megoldásra váró rejtély, egy ördöglakat vagy egy Rubik-kocka.

Természetesen, mint minden hobbit, a zárnyitást is egyszerű feladatokkal kell kezdeni, vagyis egyszerű, könnyen nyitható zárral. Valami olyannal, ami akkor is kinyílik, ha csak rálehelünk. Ha pedig már jól mennek az alapok, és a könnyű zárakat már álmunkból felkeltve is ki tudjuk nyitni, akkor jöhetnek a bonyolultabb darabok.