ajtónyitás, ajtónyitás Dombóvár, zárszerviz, zárszerviz Dombóvár, zárszervíz, zárszervíz Dombóvár, zárszerviz Dombóvár

Amikor a kamasz gyermekünk zárni szeretné a szobája ajtaját

Akinek van kamasz gyermeke, ismerős lehet az érzés, hogy ránéz a gyermek, a szülő pedig tudja, hogy most a gyerek nagyon nem ért vele egyet. Ilyenkor jöhet a szobába rohanás, ajtócsapkodás, hiszen a gyerek saját térre, magánszférára vágyik. Sokan ezt persze ebben a formában meg is adják a gyermeküknek, de mi van akkor, ha a kamasz szeretné, ha zárni is tudná a szobáját. Ilyenkor sok szülő pánikba esik, hogy mit akar elrejteni előle a gyermeke, mit titkol, ami miatt zárni akarja a szobát. Megengedjük-e ezt neki?

Nos, természetesen meg lehet ezt engedni, viszont a zár kiválasztására érdemes gondot fordítani, hogy egyrészt vész esetén be tudjunk menni, másrészt a gyermek is tisztába legyen a szabályokkal, hogy bezárkózhat, de a szülőket nem zárhatja ki teljesen, mert takarítani igen is be fog menni a szülő, de akkor is, ha úgy érzi, valami gond van. Ehhez pedig megfelelő zárat kell választani, hogy ne a gyerek dönthesse el, mikor engedi be a szülőt és mikor nem. Lássuk is, milyen lehetőségek vannak a zárakra.

Milyen zár kerüljön fel a kamasz gyerek ajtajára?

A hagyományos tollas kulccsal működő BB zárak olcsók, és ha ugyanolyan zár van az összes ajtón, akkor bármelyik kulccsal nyithatóvá válik a szoba, így nemcsak a gyereknek lesz saját kulcsa, hanem nekünk is. Hátránya, hogyha benne van a kulcs a zárban, akkor nem lehet kinyitni az ajtót kívülről. A PZ zárak között találhatunk vészfunkciós zárakat, melyekhez egyrészt legalább két kulcs jár (de akár másoltathatunk is), másrészt két kulcs is tud mozogni benne egyszerre, így akkor is nyitható, ha kulcs a zárban maradt belülről. Egyetlen hátránya, hogy ezek jóval drágábbak, mint a BB zárak.

A WC zár lehet a középutas megoldás, mert ezek nem annyira drágák, és kívülről akár egy pénzérmével is nyithatóvá válnak. A kamaszok persze nem ezt a megoldást kedvelik a legjobban, de ha be akarnak zárkózni, meglesz rá az elvi lehetőségük, viszont a szülő is be tud menni, ha erre szükségét érzi. Az is elengedhetetlen, hogy a bezárkózásra szabályokat alkossunk, amit a szülő és a gyerek is betart.