zárcsere, zárcsere Dombóvár, zárszerviz, zárszerviz Dombóvár, zárszervíz, zárszervíz Dombóvár

Akkor is kérhetünk zárnyitást, ha a kulcs a zárba törött? Vagy csak a zárcsere jöhet szóba?

Bár közel sem olyan gyakori, mint gondolnánk, de bizony megesik, hogy a kulcs a zárba törik. Ez nagyon kellemetlen, hiszen nemcsak arról van szó, hogy nem tudunk bemenni az otthonunkba, hanem arról is, hogy a zár nagy valószínűleg sérült. Ilyenkor már lelki szemeink előtt meg is jelennek a dollárjelek, hogy milyen drága is lesz a zár cseréje. Pedig nem feltétlen van erre szükség. Az első lépés, hogy azonnal hívjunk zárszerelőt, aki felvázolja a lehetőségeinket, ugyanis több megoldásból is választhatunk.

Ha szerencsések vagyunk, és nem sérül a zár, csak van benne egy törött darab, akkor megkérhetjük a szerelőt, hogy vegye ki a törött darabot, és nyissa ki a zárat, esetleg nyissuk ki mi egy pótkulccsal. Amennyiben a zár jól működik, nincs akadás vagy szorulás, akkor ez is elég lehet. Azzal persze legyünk tisztába, hogy a törött kulcs kiszedése a zárból időigényes feladat, és nem is feltétlen olcsóbb, mint egy zárbetét csere. Ráadásul azzal szembesülhetünk azzal is a kulcs kipiszkálása után, hogy a zár mégsem működik, így pedig felesleges idő a zárnyitás, és persze plusz költség is.

Amikor a zár is sérül, inkább a cserét válasszuk

A zárszerelő nem minden esetben tudja felmérni, hogy a zár mennyire sérül, de általában azt szokták javasolni, hogy legyen zárbetétcsere, így az ajtó nyitása gyorsan megtörténik, hiszen lényegében feltöri a zárat, mert nem kell arra figyelnie, hogy épen maradjon. A zárbetét csere nem túl drága mulatság, és legalább biztosak lehetünk benne, hogy a zár épen maradt. Persze az is megeshet, hogy az egész zár megsérül, és cserélni kell. Természetesen ennek senki sem örül, mert nem olcsó mulatság, ugyanakkor mindenképp érdemes hallgatni a szerelőre, és azt a megoldást választani, ami ő javasol.

Ha megsérült a zár, akkor cserélni kell, mert nem fog rendeltetésszerűen működni. Ha a zár jó, akkor elég lehet a zárbetétet cserélni, amibe ugyebár a törött darab van. A törött darab kipiszkálás és a zár kinyitása hosszadalmas és kétesélyes, ugyanis nem tudhatjuk, hogy mennyire sérült meg a zár. A szerelő ez utóbbit nem nagyon fogja javasolni, persze, ha ragaszkodunk hozzá, akkor megteszi.