ajtónyitás, ajtónyitás Dombóvár, zárszerviz, zárszerviz Dombóvár, zárszervíz, zárszervíz Dombóvár, zárszerviz Dombóvár

Valóban hasznos a pótkulcs, vagy csak felesleges kockázatot jelent?

Ha elveszik a kulcsunk, és ezt már csak a bejárati ajtóba toporogva vesszük észre, akkor bizony elmerengünk rajta, hogy milyen jó is lett volna, ha előrelátóak vagyunk, és rejtünk egy kulcsot a lábtörlő alá.

De ez valóban így van? Sokan félnek pótkulcsot másoltatni és a házuk vagy lakásuk ajtajánál elrejteni, mivel ha megtalálják, akkor könnyen bejutnak hozzánk, és még a biztosító sem fog fizetni egy fillért sem, hiszen nem történt erőszakos behatolás, csak lopás, ráadásul a saját kulcsunkat használták hozzá.

Nos, a pótkulcs lehet biztonsági kockázat és a megmentő is, attól függően, hogy hova rejtettük. Mindenképp érdemes tartalékkulcsot másoltatni, az nem lesz mindegy, hogy ez a kulcs végül hova kerül.

Az egyértelmű, hogy a lakás környékén elrejteni sokszor felesleges kockázat, a lábtörlő és a kuka alatt nem lesz jó helye, ahogyan kilazult térkő vagy díszkő alatt sem. Az ilyen helyek annyira egyértelműek, hogy a betörők itt fogják keresni a kulcsot először. Ha pedig abban bízunk, hogy majd egy kedves szomszéd észreveszi, hogy valaki kutat nálunk, sajnos ebben is tévedni fogunk.

Hol a legbiztonságosabb a pótkulcs számára?

A pótkulcs esetében kompromisszumot kell kötnünk. Vagy olyan helyet választunk, ahol nincs annyira biztonságban, és más is felfedezheti, ha keresi, de könnyen hozzáférhető lesz baj esetén, vagy kicsit körülményesebb lesz a beszerzése, de teljesen biztos, hogy más nem fér majd hozzá.

A legjobb, ha az utóbbi lehetőséget választjuk, a biztonság legyen az elsődleges szempontunk. A kulcs kerüljön olyan ismerősünkhöz, szomszédhoz vagy rokonhoz, aki lehetőleg egy városban lakik, az a legjobb, ha a környékünkön.

Az sem árt, ha mindig elérhető az illető, persze nem azért, mert úgy őrzi a kulcsunkat, mint a Szent Grált, hanem mert, mondjuk, otthonról dolgozik, vagy mert már nyugdíjas. Az is jó megoldás lehet, ha az autónkban, valami nem feltűnő helyen, például a kesztyűtartóban tartunk egy pótkulcsot vész esetére.