zárcsere, zárcsere Dombóvár, zárszerviz, zárszerviz Dombóvár, zárszervíz, zárszervíz Dombóvár

Nem túlzás az ablak vagy az ajtórács? Avagy hogyan tegyünk biztonságossá az otthonunkat

Az otthonunk biztonságossá tétele egyáltalán nem elhanyagolható kérdés. Mindegy, hogy új környékre költözünk, esetleg a meglévő lakóhelyünkön történik valamilyen bűncselekmény, érdemes évente egyszer átgondolni, hogy valóban biztonságos-e, védve van-e a betörésekkel szemben. Az első, amit ellenőrizzünk le, hogy megfelelő zár van-e az ajtóban, illetve hogy az ajtó is megfelelő állapotban van-e. Amennyiben új lakásról van szó, a zárcsere legyen az első dolgunk, de az ajtócserét is érdemes megfontolni.

Az ablakok ellenőrzésére is érdemes egy kis időt fordítani, főleg, ha családi házról vagy földszinti-első emeleti lakásról van szó. Az ablakok zárjai a betöréssel szembeni védekezésnél kevés figyelmet kapnak, pedig ezekre is érdemes odafigyelni. Sokan évente ellenőrzik a környékükön a bűnügyi statisztikákat is. Lehet, hogy költözéskor ez volt a legjobb környék a városban, de ez az évek alatt változhat. A rendőrségen nyilvános egy úgynevezett betöréstérkép, amin megtudhatjuk, hogy mennyire gyakoriak a betörések a környékünkön.

Új zártól az ablakrácsig

Amennyiben már eldöntöttük, hogy biztonságosabbá szeretnénk tenni az otthonunkat, mindenképp a bejárati ajtóval kezdjük. A minőségi zár egyen az első, amit beszereltetünk. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a lakásbiztosítás milyen zárat ír elő. Ez egy esetleges betörés esetén lesz lényeges, mivel, ha nem a megfelelő zár van az ajtón, a biztosító nem fog fizetni. Amit még tehetünk, hogy biztonsági rácsot készítettünk. Ezt tehetjük az ablakra is, de a bejárati ajtót is védhetjük ilyen módon.

Sokan ezt túlzásnak tartják, főleg annak a fényében, hogy szinte minden zár feltörhető, most pont a biztonsági rács zárját ne lehetne feltörni? De sokan az ablakon bemászó betörőre legyintenek, hogy úgyis észre fogja venni valaki. Pedig ez koránt sem biztos. Egy minőségi, védelemmel ellátott zár, vagy egy biztonsági rács komoly elrettentő erővel bírhat, hiszen a betörők inkább a könnyű prédákat keresik. Ha úgy ítéli, hogy a rács kitörése vagy zár kinyitása idővel és zajjal járhat, inkább továbbáll, és keres egy könnyebb célpontot.