ajtónyitás, ajtónyitás Dombóvár, zárszerviz, zárszerviz Dombóvár, zárszervíz, zárszervíz Dombóvár, zárszerviz Dombóvár

Mit NE tegyünk, ha akad a zár?

Az akadó zár talán a leggyakoribb probléma, ha zárakról van szó. Szinte mindenki találkozott már vele, hogy hazaér a munkából vagy a bevásárlósból, beteszi a kulcsot a zárba, és kinyitná az ajtót, de az nem akar nyílni. Ilyenkor a leggyakoribb, hogy lekezdjük feszegetni, hátha a puszta testi erő segít. Ha szerencsének van, akkor be fogunk jutni az otthonunkba, és megússzuk, hogy beletörjön a kulcs, de rosszabb esetbe az erő nem a zárat fogja megoldani, hanem a kulcsot töri el. Ez érthető, hiszen a kulcsok sokkal gyengébb anyagból készülnek, mint a zárak.

Ha beletörött a kulcs, nincs mit tenni, szerelőt kell hívni. Amennyiben szerencsések vagyunk, és épségben bejutunk az ajtón a feszegetés ellenére, akkor több dolgot is tehetünk. Amit viszont semmi esetre se tegyünk, hogy megoldatlanul hagyjuk az akadó zár problémáját. Megpróbálhatjuk házi módszerekkel is orvosolni a gondot, de semmiképp se a konyha polcain keressük a megoldást. Az olajozás ugyan segíthet ilyenkor, de semmiképp se étolajjal vagy disznózsírral próbáljunk szerencsét.

Mit tehetünk, hogy ne törjük bele a kulcsot a zárba?

Mielőtt bármit is teszünk a zárba, először ellenőrizzük a kulcsot, mert lehet, hogy ezzel van a baj. A zsebünkbe vagy táskánkba gyömöszölt kulcs gyakran megsérül, hiszen már említettük, hogy gyengébb anyagból készül, ami hajlamos elferdülni. Ha ferde vagy sérült a kulcs, azonnal cseréltessük ki, mert lehet, hogy ez okozza a problémát. Az ilyen kulcs ráadásul hamarabb bele is fog törni a zárba, ezt pedig mindenképp jobb elkerülni. Ha nem a kulcs okozza a zár akadását, akkor a zárra lesz baj, de erre is van megoldás.

A házi praktikák is segíthetnek, de ezeket maximum egyszer kétszer vethetjük be. Ha újból visszatér a probléma mindenképp zárcserére lesz szükség. A szerelő is tehet egy próbát a zár kitisztításával, de gyorsabb és egyszerűbb módszer a zár cseréje. Amit mi tehetünk, hogy zárolajjal esetleg grafitporral biztosítjuk a zár kenését. Elvileg gyárilag van kenőanyag a zárba, de ez az évek alatt eltűnhet, és ez is okozhatja a zár akadását. Emellett érdemes még a zár csavarjait is ellenőrizni, mert a sok használat során esetleg meglazulhatnak.