zárcsere, zárcsere Dombóvár, zárszerviz, zárszerviz Dombóvár, zárszervíz, zárszervíz Dombóvár

Milyen zárat vegyünk az albérletre?

Ha van egy lakásunk, amely üresen áll, éppen nem használjuk, akkor jó ötlet lehet kiadni. Kiadhatjuk állandó jelleggel hosszú távra, de van már lehetőség arra is, ha csak időszakosan, turistáknak adjuk ki a nyári szezonra.

Hogy biztonságba tudhassuk a lakást, érdemes jól meggondolni, milyen zár kerüljön fel az ajtóra. Ha valami silány zárat választunk, akkor azt egy tapasztalt szem észreveszi, és biztosak lehetünk benne, hogyha látott elég értéket, amiért visszajöhet, vissza is fog menni. Emellett a lakásbiztosítás szempontjából sem jó ötlet ez.

Érdemes tehát valamilyen védelemmel ellátott zárat választani. Ez a lakók és az ideiglenes bérlők miatt is fontos, hiszen ők is biztonságba szeretnék tudni az értékeiket, ha elhagyják a lakást. Ha hosszú távú bérlőink, albérlőink vannak, akkor elég lehet csak a zárbetétet cserélni, amikor elmegy egy új lakó, így új kulcs kerül a kezünkben, és nem kell attól tartanunk, hogy a régi lakó másoltatott magának saját kulcsot. Ezt egyébként még egy dologgal kivédhetjük, mégpedig a másolatvédett kulcs beszerzésével.

Érdemes másolatvédett kulcsot használni?

A másolatvédett kulcs nem azt jelenti, hogy a kulcsot nem lehet lemásolni. Vannak egyszerűbben és nehezebben másolható kulcsok, de a lényeg, hogy előbb-utóbb, de mindegyikről készülhet másolat. A másolatvédelem azt jelenti, hogy a kulcs másoláshoz jogosultság kell, vagyis csak az tudja lemásoltatni, aki rendelkezik egy jogosultságot igazoló kártyával, és persze a megfelelő helyre viszi, mert a jogosultság a másolást végző cégre vagy szakemberre is vonatkozik. Az albérletek esetén ez nem egy rossz megoldás.

Ugyanakkor nem árt tudni, hogy az ilyen kulcsok másolása, cseréje jóval drágább, mint egy hagyományos kulcs. Ha új bérlő költözik be, nagy rá az esély, hogy a meglévő kulcsok száma elég lesz, de ha nem akkor drágábban jöhetünk ki, mint egy zárbetét cserével, ezért érdemes megfontolni, melyik az ideális megoldás számunkra. Ha az előző bérlőtől nem tudjuk visszaszerezni a kulcsot, akkor mindenképp zárbetétcserére lesz szükség.