ajtónyitás, ajtónyitás Dombóvár, zárszerviz, zárszerviz Dombóvár, zárszervíz, zárszervíz Dombóvár, zárszerviz Dombóvár

Milyen zár kerüljön fel kamasz gyermekünk szobájára?

Akinek kamasz gyermeke van, már tapasztalhatta, hogy szeretnek elvonulni, és magukra csukni a szobájuk ajtaját. Arra is több kamasznak van igénye, hogy kezeljék felnőttként, és úgy tekint a saját szobájára, mint egy önálló kis lakásra, ami az övé, illetéktelenek és persze a szülők ne háborgassák.

Ilyenkor szívesen zárják a szobájukat akár kulcsra is, ami viszont a szülőnek lehet nagyon zavaró. Egyrészt aggódik, hogy mit titkol a gyerek, amit zárt ajtóval kell őrizni, másrészt frusztráló lehet a saját házában vagy lakásában egy zárt ajtó, ahova nem mehet be.

A viták elkerülése végett érdemes jól megválogatni a zárat, és a gyerekkel is előre tisztázni a szabályokat. Ha zárkózni szeretne, meg kell adni neki a lehetőséget, de csak úgy, mi szülők és bemehessünk baj esetén, esetleg takarítani. Ilyenkor a hagyományos tollas kulcsos BB zár a legolcsóbb megoldás, de szerelhetünk fel WC zárat is a gyerek szobájának ajtajára, amit egy pénzérmével vagy fémdarabbal is ki lehet nyitni. A drágább megoldás az úgynevezett vészfunkciós zár, ami általában bejárati ajtókra szokott felkerülni, és akkor is ki lehet nyitni kívülről kulccsal, ha benne felejtettek egy kulcsot.

Kinek legyen kulcsa a szobához?

A békesség kedvéért ezt is érdemes tisztázni, ahogyan azt is, hogy mikor zárkózhat be a kamasz gyermekünk. Ha a barátaival, esetleg a párjával szeretne elvonulni, érthető, ha nem szeretné, ha zavarná a szülő, de ha épp gondja van az egész világgal, akkor is megadhatjuk neki a vágyott szabadságot és egyedüllétet. Azt azonban tisztázni kell, hogy kulcs minden esetben nálunk, szülőknél is lesz, és takarítani igen is be fogunk menni hozzá, ha szükséges. A gyermeknek lehet saját kulcsa, zárhatja is a szobáját, de a szülőnek is kell, hogy legyen.

Sosem szerencsés, ha a gyerek szobáját csak a gyerek, meg a zárszerelő tudja kinyitni. A WC zár esetén mondjuk nem feltétlen kell saját kulcs, mert az kívülről egy pénzérmével nyitható, bár ebben az esetben a gyerek nem biztos, hogy díjazni fogja, ha egyszer csak így jelenünk meg nála, ő pedig nem tudott erről a lehetőségről.