zárcsere, zárcsere Dombóvár, zárszerviz, zárszerviz Dombóvár, zárszervíz, zárszervíz Dombóvár

Kinek a feladata a zárcsere, ha albérletről van szó?

Az albérletek iránti igény manapság meglehetősen nagy. Ez érthető is, hiszen saját ingatlant vásárolni manapság egyre nehezebb, látva az évről évre növekvő árakat pedig még nehezebb lesz. Sokan, akik több ingatlannal rendelkeznek, inkább kiadják, ne álljon üresen, és így bérkiegészítésként használják ezt a lehetőséget.

Igen ám, de tulajdonosként nem csak az a dolgunk, hogy havonta beszedjük a pénzt. Ha az egyik bérlőnk távozik, és jön helyette egy új, akkor a takarítás, renoválás, és a lakás hirdetése is feladatunk, és persze az is, hogy a lakás biztonságos legyen, vagyis a zárcsere is ránk marad.

Érdekes kérdés azonban, hogy valóban a főbérlő feladata a zárcsere. Alapvetően azt mondanánk, hogy igen, de vannak olyanok is, akik egy-egy új lakó esetén nem cserélnek zárat, megelégednek annyival, hogy a régi lakótól elkérik a kulcsot. Azonban sosem tudhatjuk biztosan, hogy a régi lakó a nála lévő összes kulcsot átadta vagy sem. Ha másolt egyet magának, akkor bármikor visszajöhet, így pedig az új lakók nem lesznek biztonságban. A biztosító sem fog fizetni, hiszen a zár nem lett feltörve, ha kulccsal jutottak be.

Mire érdemes figyelni a zárcsere esetén, ha albérlők vagyunk?

Ha albérlők vagyunk, és új albérletbe költözünk, érdemes rákérdezni, hogy történt-e zár, vagy legalább zárbetét csere. Ha nem történt, vagy úgy látjuk, hogy a zár régi, akkor érdemes javasolni a főbérlőnek, hogy történjen meg a zárcsere.

Egy albérlő csak úgy, önhatalmúlag nem cserélhet zárat, de ha megbeszéljük a főbérlővel, akkor ennek jogi akadálya nincs. Ám a saját védelmünk érdekben, mindenképp érdemes a szerződésbe foglalni a részleteket, mert így nem kerülünk bajba, és nem lesz vitás kérdés a zárcsere.

Érdemes előre tisztázni, hogy kinek a feladata, ki fogja a költségeket állni, és hogy kinek mennyi kulcs jár a zárcsere után. Ha a zárhoz kevés kulcs tartozik, akkor kinek a feladata, költsége a másolás. Azt sem árt tisztázni, hogy milyen zárat lehet feltetetni, mert egy silány zárral a biztosítást is bukhatjuk, amit egyik fél sem akar majd.